Mniej producentów w Europie

Liczba producentów rolnych w 27 krajach Unii Europejskiej spadła o 20% w okresie 2003-2010 do poziomu nieco ponad 12 milionów.

Łączna powierzchnia rolna spadła jednak w tym samym czasie zaledwie o 2% do 170 milionów hektarów. To oznacza, że średnie przedsiębiorstwo rolne rozrosło się z 12 hektarów (w 2003 r.) do 14 hektarów (w 2010 r.). Dane pochodzą z Eurostatu.

80% wszystkich gospodarstw znajduje się w 7 krajach. Większość w Rumunii – 32% (3,9 miliona firm), we Włoszech – 13,5% (1,6 miliona firm), Polsce – 12,5% (1,5 miliona firm), Hiszpanii – 8,3% (1 milion), Grecji – 5,9% (0,7 miliona), na Węgrzech – 4,8% (0,6 miliona) i we Francji – 4,3% (0,5 miliona).

75% całkowitej powierzchni gruntów rolnych również znajduje się w 7 krajach. Najwięcej we Francji – 27,1 miliona hektarów (15,9%), w Hiszpanii – 28,8 miliona hektarów (14 %), w Niemczech – 16,7 miliona hektarów (9,8%), Wielkiej Brytanii – 15,9 miliona hektarów (9,4%), Polsce – 14,4 miliona hektarów (8,5%), Rumunii – 13,3 miliona hektarów (7,8%) i we Włoszech – 12,9 miliona hektarów (7,6 %).

Największe przedsiębiorstwa są w Czechach (średnio 152 ha/gospodarstwo), następnie w Wielkiej Brytanii (79 ha/gospodarstwo), Danii (65 ha/gospodarstwo), Luksemburgu (59 ha/gospodarstwo), Niemczech (56 ha/gospodarstwo) i Francji (53 ha/gospodarstwo).

KP

Źródło: www.freshplaza.com
 
 
.