Sezon 2009/10 był sezonem największych spadków cen chmielu

Sezon 2009/10 charakteryzował się największymi od 2006 r. spadkami cen. Już na początku sezonu ceny skupu utrzymywały się na znacznie niższym poziomie niż w 2008/09. Średnia cena skupu odmian goryczkowych zanotowana w okresie październik 2009-kwiecień 2010 wyniosła 6,76 zł/kg i była o ponad 64% niższa od średniej ceny sprzed roku.

Średnia cena skupu odmian aromatycznych w tym okresie ukształtowała się napoziomie 6,77 zł/kg i spadła o 63% w stosunku do analogicznego okresu sezonu 2008 . Niższym cenom towarzyszył bardzo ograniczony skup. W pierwszych miesiącach sezonu odnotowana bardzo niski poziom obrotów. Brakowało kupujących. Z uwagi na kłopoty ze zbyciem surowca w kraju, część przedsiębiorstw tradycyjnie zaopatrujących rynek polski nie uczestniczyło w skupie bądź prowadziło skup w bardzo ograniczonym zakresie. W ciągu października i listopada 2009 skupiono zaledwie 35% ilości skupionej w analogicznym okresie 2008/09.

W październiku 2009r. skup odbywał się wyłącznie na podstawie zawartych umów kontraktacyjnych. Za odmiany goryczkowe płacono średnio 11,96 zł/kg zaś za odmiany aromatyczne 13,11 zł/kg.

Chociaż spadek cen trwał nieprzerwanie przez cały sezon największe spadki zanotowano w lutym 2010r. kiedy to średnia cena w skupie odmian goryczkowych spadła o ponad 70% w stosunku do ceny płaconej w październiku 2009r. i wyniosła 3,33 zł/kg. W przypadku odmian aromatycznych spadek ten był jeszcze większy wyniósł 77% średnia cena skupu spadła do poziomu 3,02 zł/kg. W miarę pogłębiającego się spadku cen wskazującego na wyprzedaż surowca przez plantatorów obroty wzrastały.

Skup trwał aż do kwietnia br., ceny nie uległy już istotnym zmianom zanotowano nawet ich niewielkie wzrosty. Należy zaznaczyć, że w ciągu całego sezonu 2009/10 aż 57% skupu chmielu zrealizowano na zasadzie wolnorynkowej. Jednak uzyskiwane przez plantatorów ceny były znacznie niższe niż w przypadku skupu kontraktacyjnego. Średnia cena netto w skupie kontraktacyjnym wyniosła w omawianym okresie 11,31 zł/kg, podczas gdy w skupie wolnorynkowym płacono średnio 3,31 zł/kg. W poprzednim sezonie proporcje te ukształtowały się zupełnie odwrotnie. Skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacyjnych stanowił ponad 75%. Mniejsza była też różnica między ceną w skupie kontraktacyjnym a ceną płaconą na wolnym rynku.

Źródło: Ministerstwo Finansów / Ministerstwo Rolnictwa

 
 
.